Nieuw hulpmiddel helpt mensen met aangeboren doofblindheid communiceren (2024)

Gehandicaptenzorg

17 juni '21 (11:26)

DoorRedactie Nationale Zorggids

schedule4 min

location_on[xx]km

Vertellen wat je wilt eten, van welke muziek je houdt, waarom je boos bent. Of gewoon even een gezellig gesprekje met iemand voeren. Het is voor iedereen belangrijk, maar voor mensen met aangeboren doofblindheid niet vanzelfsprekend. Communicatie is daarom een belangrijk thema voor deze doelgroep. Op 3 juni 2021 promoveerde Kirsten Wolthuis aan de Rijksuniversiteit Groningen op een communicatiemodel dat als hulpmiddel kan worden gebruikt: ‘Gelaagde communicatie-ontwikkeling’. Het promotieonderzoek van Kirsten Wolthuis is gefinancierd door Kentalis en FNO. Dit meldt Kentalis.

Met dit model kan de interpersoonlijke communicatie ontwikkeling tussen personen met doofblindheid en hun communicatiepartners worden gevolgd en verbeterd. Het is zowel in de zorg als in het onderwijs in te zetten. Ook kan het model gebruikt worden om het communicatieniveau in te schatten en nieuwe communicatiedoelen op te stellen. Vooral dit laatste vinden begeleiders vaak lastig. Daarom hebben Kirsten Wolthuis en Marijke Loerts een praktisch handboek gemaakt: ‘Handleiding voor het gebruik van de observatielijst Kwaliteit van Interactie en Communicatie’. Het boek is tot stand gekomen met medewerking van Kentalis Rafaël, een speciale school voor leerlingen met een beperking in horen en zien.

Welkom hulpmiddel

Ineke Heijnen is leerkracht op Kentalis Rafaël en vertelt hoe het onderzoek van Kirsten en het handboek haar helpt in de begeleiding van doofblinde leerlingen: “Het lastige in de communicatie met deze doelgroep is om goed af te stemmen op de behoeften van de leerlingen en om hun initiatieven goed af te lezen. Ook is het steeds weer een uitdaging om een waardevolle dialoog te voeren waarin de leerling zich gehoord voelt, en waarin ik als communicatiepartner duidelijkheid kan creëren over de wereld om ons heen."

"Het handboek is een welkom hulpmiddel voor het observeren van de interactie van en met mensen met doofblindheid. Voor sommige leerlingen is het niet altijd gemakkelijk om de doelen van hun niveau te evalueren. Op Kentalis Rafaël werken we nu met de observatielijst uit het handboek. Op deze wijze zijn we in staat nieuwe ontwikkelingsdoelen te formuleren voor onze leerlingen. Het handboek helpt een vertaalslag te maken naar het gedrag van onze unieke leerlingen en wat zij nodig hebben van ons als communicatiepartners. Met als doel om zich verder te kunnen ontwikkelen.”

Door: Nationale Zorggids

chat_bubble_outline0 reacties

03 november '23 (10:52)Man wacht wekenlang op reparatie rolstoel zonder vervangend hulpmiddelHoewel zijn rolstoel nog steeds niet gerepareerd is, is de 50-jarige David na 5 lange weken gelukkig weer enigszins mobiel. Na lang aandringen heeft hij een vervangende rolstoel geleverd gekregen. De man die door een motorongeluk rolstoelgebonden is, begon depressieve gevoelens te ontwikkelen en kon zijn sociale contacten niet onderhouden door zijn gebrek aan mobiliteit. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
31 oktober '23 (10:17)BBB: zorg zelf verantwoordelijk voor aantrekkelijker maken sectorHet personeelstekort in de zorg zorgt al te lang voor problemen in de sector. Dat kwam maandag tijdens een verkiezingsdebat over gezondheidszorg in het Haagse cultuurhuis Amare naar voren uit de woorden van VVD, CDA, GroenLinks-PvdA, PVV en BBB. Maar volgens de BBB ligt de verantwoordelijkheid niet in eerste instantie bij de politiek.
25 oktober '23 (15:42)‘Stem jij ook?’ helpt mensen met LVB om verkiezingen beter te begrijpenOver een kleine maand is het zover: dan zijn er weer Tweede Kamerverkiezingen. Voor mensen met een licht verstandelijke beperking is het echter niet altijd duidelijk wat de Tweede Kamer precies doet, hoe hij of zij een partij kiest en hoe stemmen zelf werkt. Het project ‘Stem jij ook?’ van ProDemos geeft antwoord op deze vragen. Er is een speciale website ingericht met informatie die goed te begrijpen is voor mensen met een licht verstandelijke beperking, hun naasten en professionals. Dit meldt Ieder(in).
20 oktober '23 (14:34)Nieuwe richtlijnen in de langdurige zorg in de maakAl eerder dit jaar is het programma RAILZ (Richtlijnen artsen in de langdurige zorg) van start gegaan. Dit plan richt zich op zowel de gehandicaptenzorg, als op de ouderenzorg. Gedurende vier jaar willen de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde (Verenso) en de Nederlandse Vereniging Artsen Verstandelijk Gehandicapten (NVAVG) zich verder ontwikkelen op het gebied van dertien disciplinaire richtlijnen en handreikingen in de langdurige zorg. Dit meldt Medisch Contact.
20 oktober '23 (11:48)TreinTrainPakket: mensen met LVB maken samen met NS een ervaringsreis De NS heeft begin dit jaar een pakket ontwikkeld dat hulp biedt aan mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) die treinreizen spannend vinden: het TreinTrainPakket. Een onderdeel van dit pakket is een ervaringsreis. Onlangs gingen mensen met een verstandelijke beperking van Sterkplaats Goes en zorginstelling Zuidwester samen met de NS zo’n reis maken. Dit meldt NS.
18 oktober '23 (11:14)ZooParc Overloon introduceert speeltuin voor kinderen met fysieke beperkingIn ZooParc Overloon is een nieuw speeltoestel geplaatst waarin ook kinderen met een fysieke beperking vanuit de rolstoel kunnen spelen. De speeltuin is te vinden in het expeditiegebied Madidi. Dit meldt ZooParc Overloon.
11 oktober '23 (13:27)Mensen met arbeidsbeperking demonsteren tijdens Kamerdebat om betere caoHet debat in de Tweede Kamer over de begroting van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is kort verstoord door mensen op de publieke tribune. Mensen met een arbeidsbeperking, die in de sociale werkvoorziening werken, vragen al langer aandacht voor een betere cao. De "burgerlijke ongehoorzaamheid" is een initiatief van vakbond FNV.
10 oktober '23 (13:39)Drie Amsterdamse musea namen het stokje van toegankelijkheid overVorig jaar nam Julia Alvares van Museum Rembrandthuis ‘het stokje van toegankelijkheid’ over van het Rijksmuseum. Dat gebeurde op het congres dat het Rijksmuseum in 2022 tijdens de Week organiseerde. Onder het motto ‘je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden’ organiseerde het Rembrandthuis samen met het Verzetsmuseum Amsterdam en Museum Ons’ Lieve Heer op Solder dit jaar tijdens de Week het kennis-event Samen voor toegankelijkheid. Mirjam Eikelenboom van het Verzetsmuseum: “Toegankelijkheid is wat mij betreft een uitgangspunt dat heel vanzelfsprekend is en niets hoeft op te leveren.” Dit meldt de Week van de Toegankelijkheid.
06 oktober '23 (14:02)Grootste event voor mensen met beperking in de maakKoninklijke Jaarbeurs slaat met haar Support beurs, de beurs die onbeperkte mogelijkheden biedt voor mensen met een bewegingsbeperking, de handen ineen met de organisatie van de VeineDAGEN. Het doel is om gezamenlijk het grootste event neer te zetten voor mensen met een beperking, voor jong en oud. Het event gaat verder onder de naam VeineDAGEN en vindt plaats tijdens de Dutch Health Week in Koninklijke Jaarbeurs van donderdag 11 tot en met zaterdag 13 april 2024. Dit meldt de Koninklijke Jaarbeurs.

Meer nieuws

close

Nieuw hulpmiddel helpt mensen met aangeboren doofblindheid communiceren (1)

Inloggen

Log in, of maak een account om likes toe te kunnen voegen aan artikelen

Naar account

Nieuw hulpmiddel helpt mensen met aangeboren doofblindheid communiceren (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Msgr. Refugio Daniel

Last Updated:

Views: 5901

Rating: 4.3 / 5 (74 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Msgr. Refugio Daniel

Birthday: 1999-09-15

Address: 8416 Beatty Center, Derekfort, VA 72092-0500

Phone: +6838967160603

Job: Mining Executive

Hobby: Woodworking, Knitting, Fishing, Coffee roasting, Kayaking, Horseback riding, Kite flying

Introduction: My name is Msgr. Refugio Daniel, I am a fine, precious, encouraging, calm, glamorous, vivacious, friendly person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.